Jouluna hirvilihapullia Landersien tapaan


 

"Joulu on taas ja on tullut aika kattaa joulupöytä. Meillä on arkiruokana usein riistaa, niin joulupöydässämme on ollut tapana tarjoilla perinteistä kinkkua ja kalaa. Nykyään kuitenkin myös riista on löytänyt tiensä meidän täyteläiselle joulupöydälle: Peura- tai hirvilihapullat, lämminsavustettu peura ja viimeisimpänä lisukkeena graavattu peura."

Landersien riistalihapullat

500 g riistajauhelihaa
1 muna 
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
Korppujauhoja (maitoon tai kermaan sekoitettuna)
Suolaa, pippuria, timjamia
Sekoita ainekset keskenään. Pilko sipuli hienoksi ja ruskista kevyesti pannulla. Sekoita korppujauhot maitoon tai kermaan. Vielä parempi kuin korppujauho on kylmä keitetty peruna raastettuna tai vanhaa valkoista leipää upotettuna kermaan. Pyörittele pikkulihapullat ja paista. Mitä pienempiä sitä juhlavampia. 
 
"Viimeistään joulunaikaan talvi on yleensä edennyt niin pitkälle että aloitamme riistaruokinnan jahtimailla. Riistan ruokalistalla on yleensä säilörehu, murskattu vilja ja ehkä jokunen sokerijuurikas. Perinteisiin kuuluu antaa vähän enemmän ruokaa riistalle joulun alla. Samalla kun viedään ruokaa riistalle löytyy yleensä myös perheen joulukuusi, jos sitä ei ole kiikaroitu jo syksyn jahtien yhteydessä.
Jouluna julistetaan joulurauha ja se koskee myös metsästystä. Joulupäivän lisäksi pitkäperjantai ovat päiviä jolloin perinteisesti ei metsästetä. Sitävastoin tapaninpäivä on monessa paikassa tärkeä metsästyspäivä.
Minä ja perheeni haluamme toivottaa kaikille tarinassamme mukana oleville hyvää joulua sekä samalla Viltgårdenin poppoo kiittää kuluneesta vuodesta. Odotamme innolla tapahtumarikasta vuotta 2019, milloin saamme toivon mukaan taas toteuttaa reilun osan meidän uusista, jännistä suunnitelmistamme!"
Tomas Landers, Viltgårdenin perustaja ja kummisetä