Riistakääryleet


 

RIISTAKÄÄRYLEET
1 kg riistajauhelihaa (peura, hirvi, kauris, mufloni)                                                        
Iso valkokaali                                                                                                                     
2 isoa keltasipulia
3 dl couscousia                                                                                                              
3,5 dl kaalin keitinlientä
Tuoretta timjamia                                                                                                      
Suolaa
Mustapippuria
100 g voita
1 dl hunajaa
200 g puolukkaa
Ruokosokeria 
Valmisteluaika 30 minuuttia, kypsennys uunissa 150 astetta n. 2 tuntia 
1. Leikkaa kaalin kannasta “varren” suuntaisesti terävällä veitsellä lehtiä vähän irti. Keitä kaalia kunnes uloimmat lehdet irtoavat. Kaalia on helppo käsitellä kun ruuvaat kantaan korkkiruuvin josta voit nostaa ja käännellä kaalia. Irrota lehti kerrallaan ja nosta jäähtymään. 
2. Ruskista riistajauhelihaa voi-öljyseoksessa pienissä erissä. Ruskistaminen antaa kääryleille uudenlaisen maun.
3. Hienonna sipulit ja kuullota eli paista kevyesti pannulla.
4. Valmista couscous. Ensin mittaa 3 dl couscousia kattilaan. Kaada päälle 3,5 dl kuumaa kaalin keitinlientä ja peitä kannella. Couscous on kypsää noin 5-7 minuutin kuluttua.
5. Pilko timjaminippu pieneksi (jos timjamissa on todella kovat varret revi lehdet irti varresta ja käytä vain ne). Säästä kymmenkunta oksaa koristeluun.
6. Yhdistä ruskistetut lihat, sipulit ja couscous. Sekoita timjami muiden ainesten kanssa ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Täyte saa olla aika suolaista kun kaalinlehdissä ei ole suolaa.
Vinkki! Ylijääneen kaalin voi silputa seokseen mukaan tai tehdä siitä vaikka sokeri-etikka-kaalia jääkaappiin lasipurkkiin. 
7. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
8. Leikkaa kaalinlehdistä paksu lehtiruoti pois tai ohenna sitä veitsellä. Nosta lehden päälle noin 1-1½ dl täytettä ja käännä reunat päälle. Rullaa tiukaksi rullaksi. Aseta rullat uunivuokaan tiiviisti.
9. Sulata 1dl voita ja lisää siihen 1dl hunajaa. Valele kääryleiden päälle.
10. Nosta vuoka uuniin ja paista noin kaksi tuntia. Valele kääryleitä niistä irtoavalla nesteellä puolen tunnin välein. Lopuksi nosta uunin lämpötilaa 220 asteeseen ja ruskista noin 10-15 minuuttia. 
11. Sekoita pussi (pakaste)puolukoita ja noin 1dl ruskeaa sokeria. Vaihtoehtoisesti voit käyttää puolukkahilloa.
Kaalikääryleet voi tarjoilla heti tai antaa niiden tekeytyä jääkaapissa parikin päivää. Jos teet paljon kerralla niin pakastaminen on oiva keino säilöä kaalikääryleitä. Tarjoile kaalikääryle puolukoiden ja timjaminoksan kanssa. Jos haluat vähän tuhdimman annoksen voit tarjota kaalikääryleiden kanssa perunamuussia. Hunajaa voi nostaa vielä lisäksi pöytään makean ystäville. 
Juomaksi sopivat hyvin kotimaiset juomat mutta esimerkiksi saksalainen tukevampi riesling sopii oikein mainiosti kaalikääryleiden kanssa.